BIZ Binnenstad Roermond is ons alles waard!

Juist in tijden waar winkelen op het internet gemeengoed is, is het van essentieel belang dat een binnenstad zich blijvend onderscheidt door het bieden van beleving. Een bezoek aan de binnenstad moet een feest zijn dat de voordelen van online shoppen laat verbleken. De BIZ werkt aan de beleving in de binnenstad o.a. door een schoon straatbeeld, inzetten van straatentertainment, aankleding d.m.v. bloemdecoratie, sfeerverlichting en veiligheid.

Schoon

Sneeuw- en gladheidsbestrijding
De BIZ heeft in overleg met de ondernemers besloten bij sneeuwval of gladheid, als aanvulling op de beperkte gladheidsbestrijding van de gemeente, een sneeuwschuiver of strooiapparatuur in te zetten voor het sneeuw of ijsvrij vrij maken van de wandelzones in de binnenstad. Bezoek voor meer informatie deze pagina.

Periodieke rondgang met wethouder, winkelstraatmanager en BIZ bestuurder
Jaarlijks vinden er enkele rondgangen in de binnenstad plaats met de verantwoordelijke wethouder en ambtenaren. De tekortkomingen werden genoteerd en waar mogelijk opgelost.

VeiligRIT Roermond

Retail Interventie Team (RIT)
Het RIT is sinds 2012 actief in Roermond en is een jaarlijks initiatief van de BIZ in samenwerking met de gemeente Roermond. De beveiligers houden extra toezicht in de winkels en straten in de binnenstad van Roermond. Dit doen zij in samenwerking met Politie Roermond. De inzet van het RIT is een extra maatregel tegen zakkenrollers, winkeldieven en andere overlastveroorzakers. Vanaf 2016 wordt extra aandacht besteed aan hostmanship door de beveiligers van het RIT team. Het RIT team geeft ook uitvoering aan het collectief winkelverbod.

Collectief winkelverbod
In september 2019 zijn we van start gegaan met het collectief winkelverbod in de binnenstad van Roermond. Het doel van het collectief winkelverbod is om structureel winkeldieven en overlastgevers te weren uit de winkels.

Ambulance Bike team
Sportieve teams van verpleegkundigen en chauffeurs met een goede conditie die daar zijn waar grote mensenmassa’s zijn en waar gewone ambulances of motoren moeilijk uit de voeten kunnen; dat is het Ambulance Bike Team. Met hun speciale fietsen en uitrusting zijn ze snel, wendbaar, en hebben ze alles bij zich om direct vrijwel iedere medische behandeling te kunnen starten. Door een samenwerking tussen de BIZ en het Designer Outlet Roermond wordt er tijdens de drukste dagen van het jaar het Ambulance Bike Team ingezet.

AED’s
Om de overlevingskansen voor iemand met een hartstilstand te vergroten heeft de BIZ in de binnenstad op de diverse locaties een AED geplaatst.

Beleving
Bloemdecoratie & boombakken
De bloemdecoratie en de boombakken zijn in bepaalde delen van het jaar niet meer weg te denken uit de Roermondse binnenstad. Vanaf medio mei tot halverwege oktober is de binnenstad aangekleed met bloemdecoratie. Op de straten staan waar mogelijk bloempiramides en boombakken, aan de lantaarnpalen of gevels worden ‘hanging baskets’ aangebracht en op diverse balkons worden bloembakken gehangen. Enkele monumentale bouwwerken in de stad worden extra aangekleed met bloemen, zoals de Kiosk op het Munsterplein en de Stenen Brug.
Sfeerverlichting
Ieder jaar investeert de BIZ tijdens de donkere dagen van het jaar in sfeerverlichting. De sfeerverlichting zorgt ervoor dat Roermond iedere keer weer een prachtig en sfeervol plaatje is tijdens de feestdagen. Aangezien de dagen voor en rond Sinterklaas, Kerst en oud op nieuw de drukste dagen zijn van het jaar, is het voor de stad van groot belang dat het in de stad extra mooi is.
Van begin november tot medio januari wordt het BIZ-gebied (waar mogelijk) aangekleed met sfeerverlichting in de vorm van guirlandes, die aan de overspanningen van de straatverlichting worden aangebracht. Op een aantal locaties worden grote ornamenten opgehangen aan de lantaarnpalen.

 

Stadsbrede evenementen
De binnenstad van Roermond moet bezoekers verrassen door unieke, ludieke en onderscheidende evenementen. Deze extra beleving moet uiteindelijk resulteren in tevreden bezoekers, verlenging van de verblijfsduur en meer herhaalbezoek. Diverse straatverenigingen van de binnenstad organiseren jaarlijks terugkerende evenementen, zoals: Fashion Event, Cultuurnacht en Sjoemelmert.

Aan onderstaande projecten levert de BIZ een financiële bijdrage:
  • Intocht Sinterklaas
  • Stadsbeiaard Roermond
  • Munsterplein Kioskconcerten
  • Roermondse vlaggen
  • Roermond City Run
  • Roermond City Swim
  • Balkonconcerten
  • De ROERmond (Stationsplein)