BIZ Binnenstad Roermond is ons alles waard!

Juist in tijden waar winkelen op het internet gemeengoed is, is het van essentieel belang dat een binnenstad zich blijvend onderscheidt door het bieden van beleving. Een bezoek aan de binnenstad moet een feest zijn dat de voordelen van online shoppen laat verbleken. De BIZ werkt aan de beleving in de binnenstad o.a. door een schoon straatbeeld, inzetten van straatentertainment, aankleding d.m.v. bloemdecoratie, sfeerverlichting en veiligheid.

Schoon

Anti-plak coating straatkasten
In de binnenstad van Roermond bevinden zich op diverse plaatsen verdeelkasten waarop regelmatig posters worden aangebracht. Voornamelijk op een aantal in het oog springende en zeer frequent beplakte verdeelkasten in de binnenstad heeft de BIZ, in samenwerking met de gemeente Roermond, een coating aan laten brengen. Doel van het aanbrengen van deze anti-plak coating is het negatieve effect op het straatbeeld, veroorzaakt door posters/ graffiti, te voorkomen.

Sneeuw- en gladheidsbestrijding
De BIZ heeft in overleg met de ondernemers besloten bij sneeuwval of gladheid, als aanvulling op de beperkte gladheidsbestrijding van de gemeente, een sneeuwschuiver of strooiapparatuur in te zetten voor het sneeuw of ijsvrij vrij maken van de wandelzones in de binnenstad. Bezoek voor meer informatie deze pagina.

Veilig

Retail Intervention Team (RIT)
Het RIT is sinds 2012 actief in Roermond en is een jaarlijks initiatief van de BIZ i.s.m. de gemeente Roermond. De beveiligers houden extra toezicht in de winkels en straten in de binnenstad van Roermond. Dit doen zij in samenwerking met Politie Roermond. De inzet van dit RIT is een extra maatregel tegen zakkenrollers, winkeldieven en andere overlastveroorzakers. Bij calamiteiten blijkt het RIT altijd snel ter plekke en dat bezorgt het winkelpersoneel en het winkelpubliek een beter gevoel van veiligheid.

Ambulance Bike team
Sportieve teams van verpleegkundigen en chauffeurs met een goede conditie die daar zijn waar grote mensenmassa’s zijn en waar gewone ambulances of motoren moeilijk uit de voeten kunnen; dat is het Ambulance Bike Team! Met hun speciale fietsen en uitrusting zijn ze snel en wendbaar, en hebben ze alles bij zich om direct vrijwel iedere medische behandeling te kunnen starten. Door een samenwerking tussen de BIZ en het Designer Outlet Roermond wordt er tijdens de drukste dagen van het jaar het Ambulance Bike Team ingezet.

AED's
De BIZ heeft aan elke winkeliersvereniging een AED ter beschikking gesteld, die centraal is opgesteld om snel eerste hulp te kunnen bieden bij hartcalamiteiten. 

Bereikbaarheid

Mobiliteitsfonds
De bereikbaarheid van de binnenstad en fijne parkeertijden veraangenamen een bezoek aan een stad. De gemeente Roermond, BIZ en Citymanagement hebben het Mobiliteitsfonds Roermond vorm gegeven met als doel een samenwerking te creëren tussen publieke en private partijen. De BIZ neemt actief deel in het Mobiliteitsfonds om een betere en duurzame mobiliteit en bereikbaarheid binnen (de regio) Roermond te realiseren.

Stadsplattegronden
In 2016 is de BIZ Binnenstad Roermond (het bestuur, de straatvoorzitters en betrokken ondernemers) samen met Citymanagement Roermond gestart aan het controleren van de Interconnect bewegwijzeringsborden in de binnenstad. De 40 plattegronden zijn begin november 2017 vervangen met de meest up-to-date versie. Tevens zijn er 5 nieuwe borden geplaatst: twee bij de Cruiseterminal aan de Maashaven, één bord tussen de Cruiseterminal en het Kazerneplein, één bord op het Kazerneplein en één bord bij de parkeergarage Stationspark. 
 

Beleving
 
Evenementen
Door het jaar heen worden er in de binnenstad diverse activiteiten en evenementen georganiseerd door de straatverenigingen van de BIZ Binnenstad. Klik hier voor een actueel overzicht van evenementen in Roermond.

Bloemdecoratie & boombakken

De bloemdecoratie en de boombakken zijn in bepaalde delen van het jaar niet meer weg te denken uit de Roermondse binnenstad. Vanaf medio mei tot halverwege oktober is de binnenstad aangekleed met bloemdecoratie. Op de straten staan waar mogelijk bloempiramides en boombakken, aan de lantaarnpalen of gevels hangen ‘hanging baskets’ en op diverse balkons worden bloembakken aangebracht. Enkele monumentale bouwwerken in de stad worden extra aangekleed met bloemen, zoals de Kiosk op het Munsterplein en de Steenen Brug.

Sfeerverlichting
Ieder jaar investeert de BIZ tijdens de donkere dagen van het jaar in sfeerverlichting. De sfeerverlichting zorgt ervoor dat Roermond iedere keer weer een prachtig en sfeervol plaatje is tijdens de feestdagen. Aangezien de dagen voor en rond Sinterklaas, Kerst en oud op nieuw de drukste dagen zijn van het jaar, is het voor de stad van groot belang dat het in de stad extra mooi is.
Van medio november tot medio januari wordt het BIZ-gebied (waar mogelijk) aangekleed met sfeerverlichting in de vorm van guirlandes, die aan de overspanningen van de straatverlichting worden aangebracht. Op een aantal locaties worden grote ornamenten opgehangen aan de lantaarnpalen.
 
 
Aan onderstaande projecten levert de BIZ een financiële bijdrage:
• Inzet ‘straatconciërge’
• Stadsbeiaard Roermond
• Munsterplein Kioskconcerten
• Roermond City Swim