Meld u camera aan bij de politie

Steeds vaker zetten ondernemers en particulieren camera’s in voor hun eigen beveiliging. Veel ondernemers gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen.

Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’ maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad  zich camera’s bevinden.

Wat is ‘Camera in beeld’?
Camera in beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-)camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie een overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in uw wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden.

Waarom is ‘Camera in beeld’ belangrijk?
Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camera’s aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met Camera in beeld kan de politie dus sneller meer incidenten op te lossen.

Aanmelden
Bij deze databank kan iedereen (particulier, bedrijf, gemeente) zich aanmelden met een camera. Dit kan via de website www.politie.nl/cib.